Zaproszenie dla cudzoziemca

Posted Podróże duże

Od dłuższego czasu umawiałam się z moją koleżanką z Białorusi na spotkanie. Zdecydowałyśmy, że w tym roku to ona odwiedzi mnie w Polsce. Pierwszy raz w życiu załatwiałam formalności związane z uzyskaniem zaproszenia dla cudzoziemca i byłam zaskoczona ilością wymogów, jakie trzeba spełnić, aby ów dokument uzyskać. Łatwiej będzie mi przedstawić procedurę, posługując się poniższą sytuacją.

Na początek wyobraźmy sobie, że zapraszamy do siebie trójkę cudzoziemców. Będą mieszkać w naszym mieszkaniu, wizyta będzie trwać dwa tygodnie. Zapraszający cudzoziemców ma dodatkowo na swoim utrzymaniu jedną osobę. Pobyt odbywany jest w celach turystycznych – nie będziemy zatem wnikać w inne sytuacje np. gdy ściągamy do siebie męża obcokrajowca.

Wniosek

Można pobrać na: tutaj

Wniosek trzeba wypełnić wpisując dane zapraszającego i i cudzoziemca. Ponadto trzeba:

1. Wykazać, że posiada się odpowiednie możliwości majątkowe na utrzymanie cudzoziemca podczas jego pobytu w Polsce.

Nic nie szkodzi, że obcokrajowiec będzie utrzymywać się z własnych środków finansowych. Trzeba udowodnić, że posiada się 457 zł* na miesiąc (uwaga, ta kwota różni się w przypadku zaproszenia krewnego) za każdego cudzoziemca plus zapraszający i osoby będące na jego utrzymaniu, czyli w naszej wymyślonej sytuacji

457*5 (3 obcokrajowców, zapraszający i osoba na jego utrzymaniu) = 2285 zł . Pomimo że cudzoziemcy przyjeżdżają wyłącznie na dwa tygodnie, termin zaokrąglany jest do pełnego miesiąca.

2. Wykazać, że ma się możliwość ewentualnego pokrycia kosztów deportacji cudzoziemca, gdyby Ci nie chcieli opuścić kraju dobrowolnie – 200 zł za cudzoziemca, czyli w naszym przypadku

200*3 (3 cudzoziemców)= 600 zł.

Podsumowując, w naszej wymyślonej sytuacji trzeba posiadać co najmniej 2885 zł, aby zaprosić do siebie trzech cudzoziemców na dwa tygodnie.

Kwoty te udowadniamy przedstawionymi dokumentami

– zaświadczenie o dochodach od pracodawcy,

– odcinek z renty lub emerytury.

– wyciąg z konta, zaświadczający o tym, że posiada się daną sumę na koncie w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej. Za wydanie takiego dokumentu niektóre banki pobierają opłatę.

3. Przedstawić warunki zakwaterowania zapraszającego

Cudzoziemca można zaprosić do siebie lub hotelu.

– jeżeli jesteś właścicielem lokalu – wymaga się przedstawienia aktu własności mieszkania,

– jeżeli wynajmujesz mieszkanie – przedstawić umowę najmu + oświadczenie właściciela mieszkania, że wyraża zgodę na pobyt cudzoziemców w należącej do niego nieruchomości

– w przypadku pobytu cudzoziemca w hotelu, trzeba przedstawić potwierdzenie rezerwacji

Wniosek wypisuje się na każdą zapraszaną osobę. Złożenie wniosku to koszt 27 zł za jeden egzemplarz.

W naszej sytuacji 27 zł*3=81 zł

Wniosek zanosimy do Wydziału Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców w przypadku Bydgoszczy Oddział Legalizacji Pobytu Cudzoziemców przy ul. Konarskiego 1

Przyjmowanie wniosków: pokój nr 33, budynek B, III piętro
godz. pn, czw, pt 08.00 – 15.00
wt, 08.00 – 17.45; śr, 08.00 – 12.00
Udzielanie informacji: tel. 52 349 -7349, 52 349-7580, 52 349-7250

Pozostawiamy w urzędzie wniosek oraz kopie dokumentów (przedstawiamy oryginały, ale ich kopie pozostają u urzędnika. Nie zawsze jest możliwość zrobienia ksero na miejscu w urzędzie, dlatego warto przygotować sobie kopie prędzej). Przedstawiamy również odcinek potwierdzający uiszczenie opłaty skarbowej (w Bydgoszczy można dostać gotowy blank na miejscu w Urzędzie)

Na rozpatrzenie wniosku czeka się od dwóch tygodni do miesiąca. Dzwonimy po tym czasie, czy jest już możliwy odbiór zaproszenia. Dokument trzeba odebrać, jeden egzemplarz pozostawić sobie, drugi odesłać pocztą do cudzoziemca, aby mógł zanieść go do konsulatu.

Pytanie: Czy zaproszenie jest wymagane, aby obcokrajowiec mógł uzyskać wizę?

Nie jest, ale będzie mu o wiele łatwiej ją otrzymać. W przypadku obywatela Białorusi, jeżeli nie był nigdy za granicą, większe prawdopodobieństwo zdobycia wizy zaistnieje, jeżeli pojawi się zaproszenie z innego kraju. Zaproszenie rozwiązuje też inny problem – do konsulatu idzie się bez kolejki, co dla chcącego wyjechać za granicę Białorusina jest niezwykle istotne. Nie posiadając zaproszenia, trzeba zarejestrować się do konsulatu drogą elektroniczną na z góry narzucone terminy. Dni możliwej wizyty w konsulacie pojawiają się parę razy w miesiącu. Dodatkowo sprawę komplikują też osoby, które specjalnie zajmują miejsca w kolejce do konsulatu, aby potem odsprzedać je osobom naprawdę mającym interes u konsula. Tak więc bez zaproszenia cała procedura trwa dłużej, kosztuje drożej i nie ma się gwarancji otrzymania wizy. A poniesionych kosztów oczywiście nikt nie zwraca.

Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie uzyskania zaproszenia dla cudzoziemca, to piszcie w komentarzach.


PRZYPISY

*Dane na czerwiec 2015 roku.

Foto z czołówki

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pozostań też z nami w kontakcie:
– Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami z naszych podróży
– Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe rękodzieła, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy

Reklama




Jestem na Instagramie!

 Zamieniamy koła na płozy i lecimy eksplorować zimę w Puszczy Bydgoskiej! U Was też tyle śniegu? #zima #sanki #puszczabydgoska
 Pomagać można na wiele sposobów. Wczoraj przekazałem swoje włosy fundacji Rak'n'Roll. Moje pasma dołączą do kolejnych od innych dawców i powstanie z nich peruka dla osoby w trakcie chemioterapii. Jeżeli chcecie skrócić diametralnie włosy, przemyślcie, czy nie wziąć udziału w akcji. Nic nie kosztujacy gest może przynieść tyle dobrego! Dziękuję salonowi fryzjerskiemu Zaremba za profesjonalne cięcie i współpracę z @fundacjaraknroll Robicie kawał dobrej roboty! #raknroll #dajwłos @zarembasalony
 Wpis 'Eurotrip dzień 20...' różni się nieco od pozostałych w kategorii Eurotrip, bo to już nie stricte relacja. To podsumowanie całej naszej podróży: specyfiki krajów, które zwiedziliśmy, poniesionych kosztów, wartosci, jakie wniósł w nasze życie Eurotrip. Niewątpliwie najważniejszy post na blogu, bo obrazuje to, co do tej pory napędza nas do ruszenia w drogę. Zachęcam do przeczytania. Link w BIO #eurotrip #zawadiaka #noszerazykilka #polska #niemcy #czechy #austria #słowenia #włochy #chorwacja #czarnogóra #grecja #bułgaria #rumunia #węgry #bydgoszcz
 Wesołych Świąt, kochani! Spędźcie je w spokoju i wśród bliskich Wam ludzi. Kevin to jedyna osoba, która powinna w tym czasie pozostać sama w domu.  #WesolychSwiat #WesołychŚwiąt
 Ciekawe kogo będę spod niej wyciągać częściej - kota czy niemowlaka? #xmas #świeta #bozenarodzenie #ulubienicakota
 Robiliście już ozdoby z masy porcelanowej? Miałam do niej małe wątpliwości ze wzgledu na zawarty w niej klej wikol. Mały Misza jest na etapie pakowania wszystkiego do buzi i bałam się, że chwyci za ozdobę, myśląc że to ciastko. Wszak do pierniczków używam tych samych wykrawaczy. Poszperałam trochę w Internecie i udało mi się znaleźć ciekawą alternatywę - masę sodową. Efekt ozdób z masy sodowej miał być zbliżony do tych z masy porcelanowej, a szkodliwość żadna. Skoro i tak miałam już zakupiony klej wikol a sodę w szafce, postanowiłam przetestować oba przepisy. Werdykt? Zobaczcie w najnowszym wpisie! Link w BIO! #diy #swieta #świeta #zimnaporcelana #masasodowa #bozenarodzenie #bożenarodzenie #rękodzieło #xmas #christmas #homedecor
  • Drygasowa.pl

    może naiwne pytanie i mało wiem, ale czy te wymogi to stawia Polska strona? Marlena

    • zawadiaka

      Nie mam pewności co do tej kwestii, ale wydaje mi się, że tak. Chociaż, sądząc po problemach z dostaniem się do konsulatu w Białorusi, można się domyślać, że ich rząd także nie ułatwia im wyjazdu. Polakom znacznie łatwiej jest uzyskać wizę na Białoruś niż Białorusinowi do Polski.

  • Robert

    Wyslac trzeba dwa ekzemlarze zaproszenia oryginal i kopia. Nietety posiadanie zaproszenia nie gwarantuje dostania się do konsulatu bez kolejki. Trzeba zarejestrować się w e-konsulat bądź umowic się na zlozenie wniosku w punkcie przyjmowania wniosków wizowych

  • Karolina Woszczyk

    Witam. Wysłałam zaproszenie do przyjaciela z Maroka listem poleconym priorytetowym. Niestety mija zaraz 2 tyg i list nadal niedoszedl. Co zrobić w takim przypadku? Mam jeszcze drugi egzemplarz czy mogę wysłać go np mailem? Czy to musi być oryginał?

    • Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale umknął mi Pani komentarz. Czy sprawa się rozwiązała? Wydaje mi się, że wymagany jest oryginał dokumentu, jednak nie mam pewności. Najlepszym wyjściem jest zadzwonić do Wydziału Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców i tam zapytać. Pozdrowienia!